salam jumaat..
ada sesiapa suka makan pucuk betik??? saya suka..nak-nak dengan sambal ..sedap sangat..rupa-rupanya banyak khasiat pucuk betik nie..jom tengok apa yang saya jumpa
A. Pucuk betik boleh menstabilkan tekanan darah di dalam badan anda. Wanita yang hamil tidak digalakkan meminum air ini. Selalunya pucuk betik akan diambil daripada pokok betik yang tidak mudah berbuah.
Cara penyediaannya adalah seperti berikut:-
1. Bersih pucuk betik/daun
2. Keratkan sepanjang 1 sentimeter
3. Masukkan 1.5 liter air ke dalam kuali bersama pucuk, dan rebuskan selama 30 minit.
4. Seterusnya air boleh diasingkan daripada pucuk betik dan sedia untuk diminum dalam keadaan panas atau suam.
B. Pucuk betik yang telah diasingkan, rebus sekali lagi dengan air limau kasturi (air limau + kulit limau) selama 5 minit untuk menghilangkan rasa pahitnya. Seterusnya, buangkan airnya dan anda boleh goreng dengan ikan bilis/masin untuk dijadikan sayur.
sumber; FB
4 comments:
singgah dtg bila sakit dh berkurang. TQ atas doanyer ye
Rieta xmkn....sbb phit.....xtahan rietta pahit cmtu....
Psss.....rietta tag akk...
http://hati-dan-bicaranya.blogspot.com/2013/03/segmen-siapa-blogger-bertuah-by-anak.html
baru tau ada khasiat daun betik ni..bole buat ulam
Post a Comment