MR NUFF

Cara Psikologi Mengajar Solat

Salam

Hari minggu yang sunyi tanpa suara anak-anak :) rindu betul... kat en babah rindu juga

Kali ni saya nak berkongsi dari satu blog but nie saya ambil dari facebook , memang bagus cara psikologi yang ditunjukkan oleh ayah beliau bagaimana cara kita nak ajar anak-anak solat dari kecil lagi..dan terus menjadi insan yang tidak lupakan solat walau dimana jua berada



saya copy paste terus ape yang ditulis..



Ini tips menarik dari blog Redskyim, bagaimana ayahnya menggunakan psikologi untuk dia sentiasa menjaga solat.

Al - kisah. Ceritanya bermula begini.

Ibarat Batang Mancis

Ilmu ini saya belajar semasa saya berumur 6 tahun. Ayah saya menyuruh saya solat sekiranya ingin jadi manusia. Asuhannya ialah dengan mengunakan batang mancis. 17 batang mancis bersamaan 17 rakaat.

Caranya seperti gambar dibawah :

1.Jika tidak solat subuh buang 2 batang mancis dikepala. Ayah saya cakap kalau subuh saya tidak solat, saya jalan tiada kepala.

2.Jika tidak solat zohor, buang 4 batang mancis di bahagian lengan. Seolah saya berjalan tiada tangan.

3.Jika tidak solat asar, buang 4 batang mancis di bahagian dada. Ayah saya cakap saya kalau tidak solat asar jalan tiada dada.

4.Jika tidak solat magrib, buang 3 batang mancis di bahagian perut. Jadi jalan tiada perut serupa hantu dah.

5.Jika tidak solat isyak, buang 4 batang pada kaki. Jalan tiada kaki ibarat cacat anggota.

Kesimpulannya :

Ayah saya cakap kalau saya tidak solat terus menerus maka saya ni bukan lagi manusia. Diri saya tidak sempurna jika tidak mendirikan solat. Contoh maghrib dan subuh. Jadi saya seolah berjalan tiada kepala dan tiada perut. Orang tengok pun akan lari. Jadi, renung-renungkanlah jika solat kita tidak sempurna, maka cacatlah kita ini.

Sebar-sebarkan. Semoga bermanfaat




thanks atas perkongsian ini , dan kini saya kongsi kan juga dengan rakan -rakan

4 comments:

Aisy Nasiha said...

menariknya kaedah ni..tak pernah saya dengar lagi sebelum ni.....thanks for sharing

KakNi said...

Terima kasih di atas perkongsian ilmu..... ♡

adyna said...

Btl kan kaedah yang berbeza ank2 nak faham pun senang kalu kite lukis dan tunjukkan gambaran ni

eMMe said...

Sis, saya suke cara psikologi ini, saya nak share la... utk anak2 especialy kan.. InshaAllah dimanafaatkan... tq.

Tabung Ayam