MR NUFF

9 Tips Mudah Untuk Kuruskan Badan

Salam

Selamat tahun baru , salah satu azam saya nak turun kan berat badan 

Jumpa satu info yang bagus dari pakar kite iaitu Kevin Zahri 9 Tips Mudah Untuk Turunkan Berat Badan


Target nak 50kg ni ;) sebab sekarang 57kg , semoga tercapai matlamat saya dan rakan-rakan yang nak kuruskan badan 

Dengan tambahan supplemen untuk kurangkan berat badan semoga dapat menjayakan lagi matlamat kali ni , Insyaallah 

Mood Berkraftangan

Salam

Minggu ni memang mood menulis tak de , tulis pun pendek -pendek je , so saya nak update la blog ni tentang kerja kraftangan saya  , Dari tak buat ape saya amik order kawan/sedara Mara yang suruh buat  Keychain Nama , Dapat juga lah tambah pendapatan.


Ni hasil yang dah siap 


Fridge magnet yang Mak sedara order berabad baru nak buat hihi


Ni buat untuk diri Sendiri , senang nak nampak pendrive


Ni order yang sedang dalam proses pembikinan

Nota kecil : Azam tahun baru dah Ada ke???




Kehidupan Memang Untuk di Uji

Salam

Berkongsi lagi ,Dari Facebook juga yang baik elok lah dikongsikan bersama untuk sama-sama ambil iktibar ;)


Kita rancang yang terbaik untuk kite hakikatnya 


Semoga tahun baru yang mendatang kita  berjaya mengharungi cabaran menjadi hambaNya yang bertaqwa , manusia yang berguna kepada agama dan bangsa , Insyaallah amin


Kalendar puasa 2014

Salam

Sekadar berkongsi info 


Sumber : Fb 

Boleh la kita merancang bersama-sama puasa  sunat kite tahun 2014 nanti 


Daftar Semula

Salam

Mencuba nasib setelah lama tak kemas kini permohonan di SPA 



Mood menulis tak De :(

Hati tak tenteram

Salam

Mood : dah blk sg besar 


Sesungguhnya aku hambaMu yang lemah ... 

Esok drive balik ke Ipoh ... 
Amni tak nak balik sg besar .... Rayuan pun macam tak dapat je...



Langsir rumah dah lengkap

Salam

Semalam tengok rumah sebab Cina kabinet pula nak datang ukur , alhamdulillah dah cat dalam rumah , dah banyak yang siap tapi nak tunggu kelulusan semua en baba cakap dalam bulan 3 nie ..
Dah abis ukur kami  pergi terus kedai langsir untuk bayar deposit elok pun bagi deposit kang abis kat tempat lain walaupun uncle langsir cakap tak payah bayar deposit 

Memang tak lari dari warna kelabu , saya suka warna kelabu hihi , kete pun warna kelabu 


Tengok la semua warna kelabu , untuk stor dan dapur kami pilih roller biru , yang coklat krim tu zigzag (nampak tak nampak :capla: ni uncle tu yang cakap ) istilah yang betul saya tak tahu pulak ;)

Nota kaki: en baba suruh buat surat rayuan pertukaran....

Tips Bagus berkenaan Gajet

Salam

Info yang bagus untuk dikongsi dari young khalifah 

Terkena gak ckit batang hidung hihi , nak ajar anak-anak , ibu bapa dulu kena tunjuk teladan

Jom cek tips bagus ni


1 hari tanpa Gajet ..... 

Hari ini hari Isnin

Salam


Mood kerja turun , ;) saya cuti hari ni 

Hari ni nak Kongsi resepi SOS  popia goreng , saya Dapat Dari Kak Zura rakan sekerja,

Bahan yang mudah 

1kg cili kisar ( saya pilih Manja)
1kg Gula
Sedikit garam
 
Cara masak , masukkan ke semua bahan Dan kacau sehingga pekat 

Dah siap 

Boleh buat stok simpan dalam peti ais bila nak Guna masukkan sedikit air panas 

Popia 

Kulit popia
Carrot yang di potong halus ( Guna Ja pisau potong carrot )
Ada juga yang letak tauge ,( saya tak letak sebab tak nak popia lemau)

Popia tak de gambar nak tunjuk sebab dah Selamat makan  SOS nye Ada



Selamat mencuba 

Festival Walk @ Ipoh

Salam

Semalam kami sekeluarga bersama Mil ke booth Handmade sempena christmas , saya dapat tahu dari Fb fabric fanatic , sememangnya saya dan mil minat dengan kraftangan , apa lagi teruja la sangat nak g 


Foto : kredit to en baba


Foto : kredit to clevergreen enterprise 


Tada sempat gak grab satu purse Handmade by clevergreen enterprise , pasan tak pic atas tu madam christina owner clevergreen bersama suami nya Mr jason , kalau kawan- kawan nak tempah boleh cari Fb Clevergreen Enterprise , kedai dia dekat sungai siput je , Yes dekat je dengan umah kami nanti , so boleh request design sendiri 

Pameran ni sampai hari ni dari pukul 12pm - 9pm so org Ipoh boleh la g jamu mata ye ;)



Belum Rezeki Saya Bertukar

Salam 

Alhamdulillah kali ni saya dapat terima , tak De nangis2 walaupun ada rasa sebak 
, Allah tahu yang mana lebih baik , rumah tak siap sepenuhnya lagi , nanti msk kena cari rumah sewa lagi ... Borang sah jawatan baru saja hantar .Mungkin ini yang terbaik buat masa ni , jadi merantau dulu lah ditempat orang , kawan - kawan sekolah semua Best2 cuma kena berjauhan dengan Family  , dan anak sorang sana sorang sini , adib dah 6tahun , tahun hadapan masih mengharap pertolongan dari Mil untuk uruskan persekolahan adib , terima kasih mak 
Amni masih dengan saya dan hantar ke Nursery lagi tahun depan amni dah 4 tahun 
Minggu ni saya di Ipoh sehingga hari natal sebab habiskan baki cuti tahunan. 


Nota kaki : Cuba lagi 1hb nanti untuk kali ke 4 







7 Peringkat Nafsu

Salam Jumaat 

Ingin berkongsi untuk pengetahuan saya Dan rakan-rakan 


Nota kaki: result e tukar bukan guru hari nie boleh cek 5petang ini....

Mencari Perabot Di Ikea

Salam

Alhamdulillah minggu lepas balik Dari Johor kami pergi ke ikea , sekadar window shopping nak beli barang untuk rumah kami nanti insyaallah , beli nye ntah bila sebab fikirkan kenderaan yang nak di bawa nanti , barang - barang nya berat Dan Panjang dalam kete mr P  memang tak muat , pinjam pakcik nye rodeo hihi 

Sofa tu memang menarik Harga pun menarik  gak ( telan air liur )


Nota kaki: dah Ada Kat Ipoh 3 beranak tu 

Ayat Panjang Dari Amni

Salam 

Amni teruja bila Dapat pen Dan kertas saya tengok asyik Benar dia tulis , ape maksud Nya hanya Amni yang tahu 


Panjang Benar ayat nye :)

P/s: semoga Amni menjadi anak yang solehah Dan Bijak , Amin 

Akhir nya sampai juga ke JPO

Salam

Entri di dalam kereta on the way nak balik 

Semalam Dapat dah sampai ke JPO 
Alang- Alang dah sampai Ada la jugak beli sesuatu untuk diri , en baba Dan anak - anak


Dah abis tengok ape yang patut kamu ke Hotel Seri Malaysia Larkin

Malam nye en baba jumpa kawan Uitm Perlis dah hampir 10 tahun tak jumpa Dan dia belanja kami makan dia Kapten Steambot & Grill 


Memang makan sungguh ;) tq 

Then pagi tadi sebelum ke rumah pengantin di Air Baloi , kami lepak jap di Pantai Lido 



Ok cukup kot , nanti cite lain ... 

Jangan Tak Percaya

Salam

Alhamdulillah bangga saya jadi anak Malaysia ^__^



P/s: sentiasa bersyukur pada Nya


Wantan Goreng Ringkas

OSalam

Sebenarnya Wantan ni saya dan en baba sahaja Cuba buat ,lepas kami makan di kedai nasi ayam hainan, tak nak order Wantan goreng tapi nak buat sendiri, dan tak nak Google resepi , macam pandai je

Tup- tup bahan -bahan nye tak sama pun dengan yang kami buat 

Kami buat guna kulit popia letak ayam kisar je ikut kepala sendiri je, walhal macam-macam kena letak ...

Bentuk dah jadi , cuma bahan yang kami Buat terlalu ringkas



Hihi ok la bentuk sama , tapi kena buat penambahbaikkan 




Nostalgia biji getah

Salam 

Alhamdulillah berpeluang pulang ke kampung menghadiri kenduri adik sepupu, anak- anak buah dari bandar memang teruja bila dapat bercuti di rumah opah dan tok wan .

Kesian ayam-ayam jadi mangsa kejar , bak kata myra ayam tu bird , hihihi 

Teringat zaman kecik-kecik dulu , bila terpandang biji getah yang anak buah kutip , macam saya dulu kutip jadi biji congkak , congkak tu korek tanah buat lubang di bawah rumah tok ;) ..


Hadiah Hari Jadi

Salam

Alhamdulillah balik Ipoh tengok dapat cek dari en nuff 

Tq ;) 

Date cek sama ngan tarikh birthday saya jadi kira macam hadiah hari jadi jugak lah kan hihihi


Sukatan dari Gram/Liter

Salam

Berkongsi info dengan rakan- rakan yang gemar membuat kek 

Semoga dapat jadi panduan untuk kita semua 



P/ s: nak buat kek bila pulak ye 

Satay Samsuri

Salam 

Alkisah masa mula- mula Pindah sungai besar , Ingat satay samuri kajang tu , rupanya satay Samsuri , rasa Nya sedap jugak , datang Sg besar boleh la try satay ni , berhadapan Petronas 


Meninjau Rumah Kami

Salam

Agak penat Minggu ni , terkejar- kejar Dari sungai besar ke Ipoh pastu ke chemor , semuanya sebab orang nak datang untuk ambil ukuran grill Dan langsir . 

Grill kami guna kan Khidmat adik sepupu suami yang memang bekerja dalam bidang ni 

Bagi langsir pula kami Guna Khidmat uncle langsir yang Mak mentua selalu upah jahit langsir , testimoni mil langsir beliau 10 tahun masih cantik :) 

Dah Dapat quotation langsir telan air liur , tapi memang berbaloi sebab kos di Kira termasuk bidai Dan rod langsir

Alhamdulillah semalam masa tengok rumah cermin Dan pintu dah di pasang , dia orang pun cat lapisan pertama 

Jom layan gambar jap 


Syukur sebab Dapat kawasan ni sebab masih Ada suasana kampung Dan bukit 


En baba tengah Belek katalog wrought iron 


Pintu dah pasang belum syelek lagi 


Tempat ni plan nak tanam Pokok buah-buahan


Kat Sini nanti nak tanam Pokok hiasan

Nota comot: dah beli rumah ni aktiviti shopping Dan jalan- jalan kena hold lah , banyak budget ke arah rumah , semoga saya Dapat Pindah ke Perak , Amin 

6th Anniversary

Salam

Alhamdulillah dah 6 tahun bersama , terima kasih atas segalanya wahai en baba


Semoga Anak- anak ibu membesar menjadi orang soleh , berguna pada bangsa ,agama  dan negara.





Nota kaki : dah lama tak ke pusara anakku arwah Abdul Azim , Insyaallah hari ni ibu pergi ye sayang 

Durian Wak Sam

Salam 

Terima kasih wak sam 
Pak guard skol bagi durian dari dusun nya 

Selamat Hari Lahir Saya

Salam

Alhamdulillah hari genap 32 tahun ibu saya melahirkan saya kedunia...

Terima Kasih pada yang wish dekat saya 



Semoga pertambahan umur ini mematangkan dan terus mendewasakan saya ^_^ 


Amni nak Berinai

Salam...

Ermm keletah anak daraku , makcik sebelah rumah baru pulang dari mekah , dan ada bagi cenderahati inai dan sejadah , dari rumah makcik lagi dia dah pegang tiub inai ...


Tengok la aksinya , bukan setakat di tangan , kaki pun nak diinai nye , balik dari Nursery semalam dia suruh letak lagi bagi merah dekat kawasan jari yang tak terkena inai... 

Bertuah betul anak dara ibu ni

Lihat la gambar - gambar yang di make up oleh achik zura andaman 



Baru 3 tahun 5bln dah pandai bergaya 


Tabung Ayam