MR NUFF

6th Anniversary

Salam

Alhamdulillah dah 6 tahun bersama , terima kasih atas segalanya wahai en baba


Semoga Anak- anak ibu membesar menjadi orang soleh , berguna pada bangsa ,agama  dan negara.





Nota kaki : dah lama tak ke pusara anakku arwah Abdul Azim , Insyaallah hari ni ibu pergi ye sayang 

Durian Wak Sam

Salam 

Terima kasih wak sam 
Pak guard skol bagi durian dari dusun nya 

Selamat Hari Lahir Saya

Salam

Alhamdulillah hari genap 32 tahun ibu saya melahirkan saya kedunia...

Terima Kasih pada yang wish dekat saya 



Semoga pertambahan umur ini mematangkan dan terus mendewasakan saya ^_^ 


Amni nak Berinai

Salam...

Ermm keletah anak daraku , makcik sebelah rumah baru pulang dari mekah , dan ada bagi cenderahati inai dan sejadah , dari rumah makcik lagi dia dah pegang tiub inai ...


Tengok la aksinya , bukan setakat di tangan , kaki pun nak diinai nye , balik dari Nursery semalam dia suruh letak lagi bagi merah dekat kawasan jari yang tak terkena inai... 

Bertuah betul anak dara ibu ni

Lihat la gambar - gambar yang di make up oleh achik zura andaman 



Baru 3 tahun 5bln dah pandai bergaya 


Masak-masak di Sekolah

Salam

Rini balut meja budak dengan pembalut yang baru , sambil - sambil tu main masak- masak dekat sekolah bersama pakcik kebun acik dan akak cleaner masak bihun sup rangka ayam dan kaki 

Jom layan gambar




Muffin Dah Menjadi

Salam

Walaupun tak sihat badan , sebab tak puas hati dengan hasil muffin sebelum ni , jadi saya buat lagi , setelah melihat ape punca muffin tak menjadi

Antara faktor yang saya dapat kesan 

1. Tak ayak tepung , baking powder dan soda bikarbonat 

2. Api sepatutnya bawah sahaja , bagi oven jenis saya yang tak De bakar dibahagian bawah saya kena pilih  api atas bawah beserta kipas

3. Letak sedikit sangat didalam cawan muffin 

Ini lah hasil nya sebelum yang tak menjadi 


Ni hasil yang dah jadi 


Nampak tak perbezaan nya , sebelum ni muffin saya tak naik dan Gebu , kali ni naik dengan eloknya alhamdullilah 

Nota kaki : saya rujuk dalam buku bijak memasak kesalahan saya , dan ambil resepi dalam buku ni



Muffin Saya Macam Tak Jadi Je

Salam

Mood membakar datang lagi , semalam saya Cuba buat muffin coklat chip , Fisrt time nak buat 

Ikut resepi semua tapi bila bakar coklat cip nye cair , naik pun tak tinggi sangat 

Ni contoh Chef Kamarul punya 


Ni saya punya , sebab bekas tinggi atau bancuhan saya tak menjadi ;) 


Lain betul , tapi amni makan ok je
Kena buat selalu ni

Nota kaki : harini nak bawak gi sekolah suruh kawan-kawan komen 


Buku Bijak Memasak

Salam



Macam mana saya boleh terbeli buku ni , semuanya sebab kek coklat saya buat tak menjadi , nak kek coklat lembab tapi yang jadi kek coklat hangus (sebab macam kek gula hangus) 

Rupanya saya salah , beli kek tepung naik sendiri tapi letak soda bikarbonat dan baking powder , saya salah faham tepung serbaguna(tepung gandum ) sebagai tepung naik sendiri. Pasni saya kena ubah lah 

Tak rugi beli buku bi disamping ada tips dan soal jawab , resepi juga ada diberikan ..

Ni la rupa kek coklat saya topping memang menjadi siap anak letak alphabet lagi cuma kek ni jadi bantat




Nota kaki : pasni nak Cuba buat lagi 

Jom menabung

Salam

Terjumpa tabung ni , terus beli ... Nak bagi penuh tak tau sampai bila 


Nota kaki: pas tabung en baba kena curi masa rumah kena pecah fobia nak bertabung

Jom Kita Menderma untuk adik Puteri Amni Haifa



SaSalam

Jom kita sama-sama membantu anak kecil ini 


Semoga adik Puteri Amni Haifa sembuh dah sihat selalu, amin

Dayre Me

Salam

Kali ni nak berkongsi dengan kawan-kawan blog tentang program baru untuk pengguna smartphone 

Saya tahu pun daripada en baba, hanis zulaikha yang share dekat fb nye

Benda ni lebih kurang Macam blog Dan Instagram  jugak cuma tak boleh taip Panjang-Panjang , tapi Ada icon comel , 

Pengguna android Dan iOS boleh la download Dayre ni 


Ni contoh saya punya , hihi takde ramai follower pun ... Meh la follow saya 


Ni saya cite tentang kasut Mickey Mouse yang comel

Nota kaki : hadiah GA dah sampai ke blom ni 


D.I.Y Mesin Basuh yang Rosak

Salam

Dah lama tak bercerita , hari kualiti pun dah habis semalam , dah selesai tanggungjawab kena urus peserta hadiah baru rasa lega, terasa hilang beban

Kali ni saya nak bercerita tentang mesin basuh saya yang rosak , angin tak de ribut tak De tau- tau aje tak boleh gerak asyik bunyi warning je... Cite kat en baba , dia suruh Google tengok apa cara nak buat diy kalu mesin rosak, tapi disebabkan saya pun endah tak endah kunun-kunun nak beli baru la dah 5tahun mesin ni berkhidmat mungkin sampai masa dah hihi ,

mula-mula ingat kena buka bahagian belakang tapi tak mungkin, sampai saya fed -up lah mau tak nye baju banyak , perah pagi tolakan petang sidai berbau dah kain tu,  


apa lagi en baba yang google sendiri Dan bagi tahu saya tengok dekat blog mana , almaklumla suami teman ni dok jauh ... 


Tidak boleh membasuh
  Selalunya terdapat beberapa sebab kenapa tidak boleh membasuh antaranya:
  -Alarm berbunyi ketika hendak membasuh. Ini selalunya disebabkan kerosakan pada suis pintu atau magnet  pada pintu sudah hilang.

Setelah penerangan saya tentang terjumpa besi karat dalam mesin , en baba cakap ibu magnet bukan besi , dia suruh saya follow je langkah- langkah nye


Setelah semua arahan ikut saya pun on kan balik..,
Alhamdulillah berjaya hidup 
Tak perlu beli baru cuma ambil
Balik magnet tu letakkan tampalkan dengan cellotape dan dah boleh berfungsi seperti biasa


Ni la mesin saya yang meragam jap ritu


Rupa magnet nie duduk dekat penutup nya tapi sebab dah karat dia tertanggal sendiri 

Yang ni lak pic dari blog hunnybee untuk lebih faham , sebab saya malas nak ambil pic banyak 







Rupa magnet ni dari jarak dekat , Maybe mesin basuh kami sama brand jadi mudah lah nak betulkan, walau bagaimana pun jika kawan- kawan ada masalah yang sama tak salah Cuba cara ni


Terima kasih banyak- banyak sebab entri anda membantu saya 
D.I.Y mesin saya sendiri 
Kredit to :

http://hunnybeeblog.blogspot.com/2012/12/diy-washing-machine.html?m=1

Mood ke laut

Salam


Wah tiba- tiba rasa mood ke laut , Maybe dah hujung- hujung nak cuti sekolah dah, keje pun bertambah 

Hadiah GA dah siap bungkus , nak tunggu sorang lagi bagi detail pun tAk bagi lagi , dan yang sorang lagi blog dah remove , adeh... Macam mana nak bagi pos hadiah , jadi saya rasa baik saya pos je pemenang yang lain punya hadiah dulu , anda tak ternanti-nanti dan saya juga tak susah hati , selagi tak pos hadiah rasa macam ada yang tak kena lagi , sebab kerja terhenti di tengah jalan ...

Nota kaki: cuti sekolah  2minggu pertama cuti en baba kena datang skol ada LADAP, berjauhan la lagi :(

Hadiah GA

Salam

Nak tayang hadiah , tapi saya pos lepas semua pemenang bagi detail ye 


2 buku , 4 fridge magnet 

KEPUTUSAN GIVEAWAY ME & MY FAMILY

Salam

Salam Maal Hijrah 1435H semoga kita sentiasa istiqamah melakukan ibadah dan teruskan cita-cita yang belum terlaksana .

Tanpa melengahkan masa saya umumkan disini pemenang GA saya pada kali ni
BOLEH RUJUK SENARAI PESERTA DI SINI

Pemenang utama Novel LYMA

adalah

     http://archiehusna.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family.html

TAHNIAH!!!

dan pemenang yang lain adalah


  http://eymasushoppe.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html


 http://cikagcontest.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html


 http://lucudanlawak.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html

 http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html

 http://hasyaifaamadariqfi.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html



TAHNIAH KEPADA SEMUA PEMENANG 

DAN TERIMA KASIH KEPADA SEMUA KAWAN-KAWAN YANG SUDI MEMERIAHKAN GA SAYA PADA KALI INI.

 
PEMENANG BOLEH LAH BAGI DETAIL , NAMA , ALAMAT DAN NO TEL  KE nooradina@gmail.com
 

Perhatian , Senarai Link Peserta GA M&MF

Salam
Alhamdulillah GA dan pun tamat semalam.


Dibawah ini saya senaraikan link penyertaan anda, boleh semak dah jika tak de dalam senarai tolong bagitahu ye ,

Kawan-kawan boleh cek sehingga pukul  12 tengahari 4.11.13 sahaja , selepas dari masa ini saya tak terima dah ye, saya akan umumkan nama pemenang pada 5.11.13

Hadiah hot semestinya novel Love U Mr Arrogant
dan pemenang yang lain anda tunggu hadiah sampai ke tangan yer :)




  1.     http://www.syuhadasalleh.my/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  2.      http://arinalola.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  3.      http://gengentry.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  4.     http://sayangsyeeda.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  5.     http://anakenciksalamat.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  6.      http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  7.     http://rawrmeansaranghaeyo.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  8.     http://shahida-mysweetlife.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  9.     http://myboyfriendisanarmy.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  10.     http://coratcoretsibudaktembam.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-and-myfamily.html
  11.      http://jueazrin.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  12.      http://pkehidupan.blogspot.com/2013/10/ga-giveaway-me-my-family-2013.html
  13.      http://schomells.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  14.      http://superpapaya.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  15.      http://athirahkhider.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  16.      http://atiqahnorbeli97.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  17.      http://nanakimie.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  18.      http://annurgiveaway.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  19.      http://khairunnisa3020.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  20.      http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  21.      http://silenceprovince.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  22.      http://shastory-sha.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  23.      http://ohthrillers.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  24.      http://www.mawarberduri4147.my/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  25.      http://chocollyheart.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  26.      http://eymasushoppe.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  27.      http://cahayasirius.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  28.      http://permatacahayailmu.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  29.      http://mposted.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  30.      http://nurulhidayahpeace.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  31.      http://fazahunhan.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  32.      http://friends-jannah.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  33.      http://aqilahhaliqa.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-family-2013.html
  34.      http://alyamaisarah66.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  35.      http://diariaishah87.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family.html
  36.      http://husnamichi.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  37.      http://hafiznur.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  38.      http://umikasum.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  39.      http://athirahkhider.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  40.      http://nabilasyazani.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  41.      http://farraanuar.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  42.      http://arnilala.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  43.      http://awanflufy.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  44.      http://www.sigadismerah.my/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  45.      http://archiehusna.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family.html
  46.      http://nysachubby.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  47.      http://penselpoyo.blogspot.jp/2013/10/segmen-giveaway-me.html
  48.      http://lalazarryn.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  49.     http://seudillerq.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  50.      http://rishamelongadis.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  51.      http://akugadiskacamata.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  52.      http://menariksanasini.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  53.      http://hasyaifaamadariqfi.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  54.      http://nanameer-lovecontest.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  55.      http://strawberrysgurls.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  56.      http://arunahakirah.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  57.      http://vipdreamland.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family.html
  58.      http://myduniamelodi.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  59.      http://mohdnoorshawal.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  60.      http://kesumaangsana.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  61.      http://haryatifaizal.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  62.      http://lovingwantie.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  63.      http://miaduniaku.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  64.      http://bluepinkiey.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  65.      http://faralalalala.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  66.      http://airis-contest.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  67.      http://k35000.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  68.     http://goncar.blogspot.com/2013/10/give-away-adyna.html?m=1
  69.     http://contest-sanasini.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  70.      http://lucudanlawak.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  71.      http://aqueiez95.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  72.      http://adichiee.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  73.      http://fifiy-fitrianiee.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  74.      http://cikagcontest.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  75.      http://sallyyatiey.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  76.      http://www.geeazielove4eva.my/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  77.      http://www.dayangdeno.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  78.      http://sayanurazu.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  79.      http://hunyieda.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  80.      http://watasin.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  81.      http://ainananamirah.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  82.      http://deardealle.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  83.      http://giveawaymudamudi.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  84.      http://ezelovesse7en.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  85.      http://misshunymadu.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  86.      http://pokokredup.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  87.      http://aefaaerisya88.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  88.      http://vidolaaa.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  89.      http://mamadarwiish.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html 
  90.      http://syahadasyuhada.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  91.      http://jm-ga.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  92.      http://taiptaipkeyboard.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013_1160.html
  93.      http://jombercontest.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  94.      http://shapurpleungu.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  95.      http://imaneeda.blogspot.com/2013/10/giveaway-me-my-family-2013.html
  96.      http://annayasir.blogspot.com/2013/11/giveaway-me-my-family-2013.html
  97.      http://blogcontestgiveaway.blogspot.com/2013/11/giveaway-me-my-family-2013.html
  98.      http://azatiesayang-contest.blogspot.com/2013/11/giveaway-me-my-family-2013.html

Hari Last GA M&MF

Salam

Nota pendek 

Hari ni hari terakhir GA 

Terima Kasih 

^_^

Giveaway Me & My Family 2013

Salam

Seperti yang dijanjikan 

Jom lihat syarat- syarat penyertaan 


Syarat - syarat GA ni

1. Follower blog ini
2. Letakkan banner diatas dalam entri anda dengan tajuk Giveaway Me & My Family 2013 dan link kan ke blog ini
3. Letakkan link penyertaan anda dalam ruangan komen entri ini sahaja
4. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 2 November .2013

3 hadiah utama dan 3 hadiah saguhati akan diberikan (shawl , fridge magnet , novel ...)

update :

Pemilihan pemenang akan ditentukan daripada en random .org ;)

Itu saja ^_^





Tabung Ayam