MR NUFF

PERHATIAN KEPADA PEMINAT , PEMBELI ,PELABUR EMAS


SUMBER :UTUSAN MALAYSIA KHAMIS 19.MEI 1022

DITULIS OLEH: NAJAHUDIN LATEH (PENSYARAH DI PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM(CITU) UITM SHAH ALAM)

UMAT ISLAM HENDAKLAH MENGAWASI URUS  NIAGA MEREKA SUPAYA SELARI DENGAN SYARAT DAN TERHINDAR DARIPADA RIBA
OLEH ITU PERKARA-PERKARA BERIKUT HENDAKLAH DIBERI PERHATIAN DALAM URUSNIAGA MEREKA IAITU

1. PEMBELIAN EMAS ADALAH BERMAKSUD UNTUK MEMPUNYAI PEMILIKAN TERHADAP EMAS YANG DIBELINYA.OLEH ITU HARAM KITA MEMBELI EMAS JIKA TIDAK MEMPUNYAI KEBEBASAN DAN KUASA UNTUK MELAKUKAN URUS NIAGA LAIN SEPERTI MENJUALNYA SEMULA DALAM TEMPOH-TEMPOH TERTENTU.
 
2. HARAM MEMBELI EMAS SECARA HUTANG ATAU SECARA ANSURAN WALAUPUN TERDAPAT PANDANGAN MINORITI YANG MEMBERI PENGECUALIAN PADA EMAS YANG TELAH DIUBAH MENJADI BARANGAN SEPRETI CINCIN DAN GELANG.
 
3.MENJAUHI PEMBELIAN EMAS DENGAN MENGGUNAKAN KAD KREDIT KERANA TERDAPAT UNSUR-UNSUR SYUBHAT LEBIH-LEBIH LAGI DENGAN ADANYA FATWA TERBARU KESATUAN FIQH ISLAM SEDUNIA YANG MENGHARAMKANNYA.BEGITU JUGA HARAM SECARA MUTLAK JIKA TIDAK MEMBUAT BAYARAN KAD KREDIT ATAS PEMBELIAN TERSEBUT HINGGA DIKENAKAN RIBA OLEH PIHAK PENGELUAR KAD KREDIT.
 
4. TIDAK MELAKUKAN TRADE IN EMAS LAMA YANG DIMILIKI DENGAN EMAS BARU.INI BOLEH MEMBAWA KEPADA RIBA KERANA HUKUM TUKARAN EMAS DENGAN EMAS MENSYARATKAN TIMBANGAN KEDUA-DUA TUKARAN TERSEBUT ADALAH SAMA DAN DISERAHKAN SERTA MERTA SEMASA PERTUKARAN TERSEBUT TANPA SEBARANG TANGGUHAN MASA.BAGI MENGELAKKAN RIBA INI BERLAKU ORANG YANG INGIN TRADE IN HENDAKLAH MENJUALKAN EMAS LAMANYA DAHULU.SETELAH MENDAPAT WANG JUALAN,BARULAH MEMBELI EMAS BARU TERSEBUT.

PAS BACA ARTIKEL NI BARU CHIQ DINA TAU NGAPE BARANG KEMAS HILANG.. CHIQ DINA SELALU TRADE BARANG KEMAS LAMA..TAPI KEDAI TAK BAGI DUIT PUN..DIA TOLAK DARI HARGA EMAS BARU YANG KITA NAK BELI JER... KALU ADA BAKI DUIT DIA BUKAN BAGI SEMUA DIA KIRA LAK DARI % UPAH..TAK PAHAM LAK..TAPI MEMANG RUGI LA EMSA LAMA BERAT LAGI DARU YANG BARU NAK BELI..PASNI NIE CHIQ DINA TAKNAK TRADE IN DAH..BELI JER BARU TERUS YANG LAMA SIMPAN..COZ CHIQ DINA DAH HILANG SEMUA BARANG KEMAS MASA KAHWIN..CINCIN NIKAH , TUNAG ,N RANTAI..(RANTAI NIE DITRADE DARI GEKANG MAS KAWIN..TU LA SAPA SUH TRADE LAGI..) CINCIN MAK BAGI..N CINCIN KAWIN SUAMI PUN ORANG CURI... NIE SEMUA BERLAKU MASA CUTI SEKOLAH BULAN 12 TAHUN LEPAS..TINGGAL BARANG KAT UMAH SEWA..YANG BOLEH PASAN HILANG BILA GELANG PUTUS NAK SIMPAN..TGK2 SEMUA BEKAS DIANGKUT SEKALI... NAK BACA YASIN SUH KEMBONG PERUT PUN TAK GUNA DAH ..BUKAN LEH DAPAT BALIK..TAPI MAKAN DUIT HARAM LA.. 

MORALNYA..KENA JAGA BENDA2 YANG SYUBHAT NIE..KADANG2 KITA TERLEPAS PANDANG...

MINTAK DIJAUHKAN SEMUANYA .AMIN

4 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Info yg amat berguna tukorg2 Islam sbb ramai org yg trend-in emas2 lama2 nie...

adibdaddy said...

terbaik!!!

adyna said...

yup kak tie..baru jer tau..info yang berguna...

adibdaddy..memang terbaik ;)

therosputih said...

nice...banyak sangat dah jual beli emas ni sekarang ni sampaikan taktau mana satu halal haramnya...kena bace betol2 pasal emas ni...

Tabung Ayam