MR NUFF

lesung batu tahun baru saya

alkisah..dah setahun lesung batu hadiah perkhawinan saya yang terbelah anaknyer tamat kan perkhidmatan..baru-baru nie balik kg en babah sempat ler g pasar besar ipoh ..mencari2 lesung batu yang dah lama di dolak dalih en babah untuk beli(suka makan sambal tapi lesung tak nak beli ye).. mak ai harga nyer dah mahal sekarang.. ada mcm2 jenis..tapi saya pilih yang batu gelap,..coz macam yang dulu2 nye batu tahan lama ckit..yang pecah tu warna putih jer mcm simen je banyak..  yang saya pili harga dia rm32.. mintak tawar dia bg rm28 mintak tawar lagi..dia bagi rm22 so en babah n mak mentua ckp xpayah ler..nyonya tu xmau bagi harga rm20..tup2 anak dia bagi..so ape lagi amik ler.. kena pandai tawar menawar ;)

pasni sambal tak yah le blend dah..hilang rasa aslinyer..

nie ler rupe puan lesung baru saya 


comeikan.. ;)

tapi tak lawan dengan kecomelan lesung m.mentua ..mak nyer lagi comel sampai sekarang elok lagi.. mak saya punya lesung giant :) dah ganti baru lepas saya pecahkan (masa form3 dulu) ganas nih..

sayangi lesung batu kite ;)

8 comments:

fiezaradzi said...

mmg kan, lau dulu2 punya lesung batu, kuat betul.. saya, mak mertua juga yg bagi.. sebab kt kg de beberapa, jadi mak mertua bagi sbb kata nak beli macam tak yakin je kuatnya.. hehe.. mmg best, tapi berat sungguh..

adyna said...

puas hati dapat lesung nie nak tumbuk on the spot cepat tak yah blend.. p.mentua ada gak banyak tapi dia buat landskap depan umah..nak mintak tkt hehehe

kakyong said...

beli kat mana dina..??

lesung kakyong anak nya patah 2.. huhu, dah byk bulan tak berganti baru lagi.. kakyong suka kalo yg warna hitam tu..

aReLaN said...

teringat time kecik2 dlu mak slalu mntak tolong tumbuk bawang,cili pe sme ngan lesung.siap pki spek lg.hahaha

~MAWAR~ said...

sy punya lesung pun nenda yg bagi..umah dia ada la 4 biji lesung batu..mcm2 saiz..mmg ta Tahan lama lesung dulu2.. =) xmcm skrg

adyna said...

kak yong beli kat pasar besar ipoh..bahagian bawah yang jual barang2 dapur tue..

arelan tu kenangan mahal tumbuk sambai..

mawar yang dulu2 punya memang tahan lama ..sekarang dah tak tahan

adyna said...
This comment has been removed by the author.
therosputih said...

lesung batu sekarang punya nih, bukan buat dari batu lagi dah, buat dari simen...musykil btollah...

Tabung Ayam