MR NUFF

Tip Memilih Ikan Segar di Pasar!

salam....

kawan-kawan kalau pergi ke pasar ada tips tak nak pilih ikan?? macam saya mak ajar jangan beli ikan yang dah merah matanyer..perut dah pecah... kat sini saya kongsi sama tips yang saya dapat dari perkongsian di FB..



MATA
Mata bersinar2, terbonjol dan tidak merah.

INSANG
Merah cerah, tidak berlendir dan tidak gelap.

SISIK
Melekat kuat.

ISI
Melekat di tulang dan warna tidak berubah.

BADAN
Pejal dan elastik bila di cuit.

KULIT
Cerah, bersinar, basah, tidak kusam dan kering.

BAU
Masih berbau laut (segar) dan tidak busuk

PERUT
Bila ditekan masih pejal dan keras.

nota kaki: moga jadi panduan kita ketika membeli dipasar..

p/s: peserta big ga ,url anda sudah saya masukkan dalam list di mmfrainbow.blogspot.com

3 comments:

Ena's Palace said...

Tips yg menarik...lepas ni sy da xslh beli ikn lagi

izan mama mia said...

hiihih..saya xtau sbb hubby yg selalu bl ikan..sya xsuka masuk pasar

therosputih said...

betul tu...kadang2 ain beli ikan sebab tertarik ngan kesegaran ikan...hehehe

Tabung Ayam