MR NUFF

KRIM KARAMEL

KRIM KARAMEL

BAHAN-BAHAN

1 LITER SUSU
8 BIJI TELUR
200 GM GULA

BAHAN KARAMEL

200 GM GULA

CARA MEMBUAT

1. KARAMEL: GORENG GULA TANPA MINYAK HINGGA CAIR KEPERANG-PERANGAN . TUANG DALAM BEKAS.
2. SATUKAN SUSU DAN GULA , PUKUL HINGGA GULA LARUT
3. MASUKKAN TELUR DAN GAUL HINGGA ADUNAN MENJADI SEBATI.
4.TUANG ADUNAN DALAM BEKAS BERISI KARAMEL DAN BAKAR PADA SUHU 170 DARJAH CELCIUS MENGGUNAKAN KAEDAH BAIN -MARIE SELAMA 30-35 MINIT
5.SEJUKKAN SEBELUM DIHIDANGKAN

TIPS:
KETIKA MENGGORENG GULA, GUNAKAN API PERLAHAN BAGI MENGELAKKAN GULA CEPAT HANGUS

SATUKAN TELUR DALAM BEKAS DAN PUKUL DAHULU SEBELUM DIMASUKKAN KE DALAM SUSU

KAEDAH BAIN-MARIE BERMAKNA MEMBAKAR MENGGUNAKAN AIR.LETAKKAN BEKAS KARAMEL DIDALAM 1 BEKAS YANG BERISI AIR DAN BAKAR.KAEDAH INI JUGA DIKENALI SEBAGAI BAKAR STIM

SEKIRANYA TAKNAK BAKAR KUKUS PUN BOLEH

No comments:

Tabung Ayam