MR NUFF

en babah derma darah

salam..

lihatlah wajah ceria en babah ketika menderma darah @ mydin meru ipoh..

ini kali ke tiga beliau menderma darah.. saya dah 2kali semua saya derma waktu jadi jurulatih khidmat negara di gunung semnggol.. 
tahun nie saya menjalani major operation so saya tak derma darah bersama-sama en babah...

setelah mengalami tumpah darah bulan april lalu..saya mendapat kesedaran yang besar betapa berharga nye darah2 yang didermakan..bayangkan saya kehilangan 5pain darah dan 10pain darah dimasukkan kedalam badan menggantikan darah yang hilang.. bayangkan kalau darah tak cukup.. 

selepas saya dah pulih sepenuhnya..insyaAllah saya akan menderma darah sekadar mampu saya... 

nota kaki: badan dah rasa sihat tapi sakit diperut akan terasa jika saya angkat barang2 berat  dan buat kerja non stop..

16 comments:

Aisy Nasiha said...

jangan angkat benda berat2 tau... lama kesan operate ni akan kita rasa..
saya tak pernah derma darah...hehe.. takut dan selalunya berat ngam2 je 45kg, tapi hb rendah..

eddy ipoh said...

Alhamdulillah

Kesuma Angsana said...

baguslah !

Tihara said...

take care yea..jgn buat keje berat.

ieda said...

alhamdulillahhh membantu tuu amalan mulia ! ;)

Rara Nasiha said...

haritu for the first time derma darah, dan rasa nak derma lagi pulak :)

Si Matatajam said...

M selalu rasa pitam bila nak derma darah..hu hu..

ANNA MARIANA said...

anna takut jarum...huwaaaaaaaa.......

nuyui a.k.a miss YUI said...

dah brbulan tak derma darah ni..

therosputih said...

tak pernah ada pengalaman derma darah, tiap kali nak derma darah, tiap kali tu jugakla tak lepas...

nur anis said...

saya belum pernah derma darah..teringin jugak..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak..
hihi..senyum sapai ke telinga en somi akak ye.. alhamdulillah... derma darah jika mampu...

cma tahun ni direject dr menderme sbb darah kurang.. huhuh..

akak, jg kesihatan elok2 tau.. jgn angkat berat2..mak cma kate, klu tgk kesan kat luar mmg nmpk cam 100% sihat, tp dlm masih merah lgi.. huhu

HeNRieTTa JoSe said...

Akk jgn kerja beat yea....take care...tunggu dh btl btl shat, bru derma drah...t akk plak yg mudarat susah....

ayut said...

ayut suke derma darah....tp sllau klu nmpk mesti tgh cuti...xleh nk derma...

Eca Dwinky Asha said...

eca sekali pun xpernah.hahaha.dulu masa PLKN nak derma,tpi JL xbgi sebab masa tu eca masih sakit lagi...apa x,klu period,mesti dkt 2minggu lbh... :(

mawar berduri said...

saya tak berani lah nak derma2 nie..tkut tgok darah banyak...

Tabung Ayam