MR NUFF

Faktor Tekanan Darah Tinggi


salam..


ada sesiapa yang ada darah tinggi ke??
erm..just nak share apa faktor yang menyebabkan .berlakunya tekanan darah tinggi.. 

mak saya pun ada darah tinggi risau gak faktor keturunan.. kan..

jom cek list dibawah


• Cara hidup tidak aktif
• Umur melebihi 35 tahun
• Merokok
• Kegemukan
• Paras kolesterol tinggi
• Sejarah keluarga
• Pengambilan alkohol yang berlebihan
• Pengambilan garam yang tinggi

kredit to : diari kesihatan

16 comments:

NoEn said...

mak sy pun br dapat darah tinggi...huhu

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak..

huhu.. cma ade darah tinggi..tp light..
sekarang ni klu x jage mkn ye kene balik.. huhu..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

baru perasan akak tuko template baru.. cute..tp background xde.. ke mmg putih/plain je?

♥ Cmª shIemª ♥ said...

done digi,microsoft 8 & chuprise

Tihara said...

aka tengah cari tentang gastrik ni...bahaya jugak myakit ni ek..
darah tinggi pu bahaya..moga Allah kurniakan kesihatan yang baik

Pokok Manggis Depan Rumah said...

terima kasih info ini akak.

izan mama mia said...

mg dijauhkan...

ieda said...

tu yang paling takut .. nak2 umur akak dah pun melepas usia tuu .. huhu
memang kena hati2 ..

tq info dik

nadia said...

kalutt sangat sampai terlupa nak follow akak. :)) nadia follow yee

izan mama mia said...

saya sebaliknya,...tekanan rendah laa pulak...pening juga ..kekadang

Si Matatajam said...

My mak pun ada darah tinggi..risau tengok dia..

therosputih said...

alhamdulillah, tak pernah lagi kena darah tinggi...tapi, darah rendah je memanjang...aish...

nur anis said...

sama-sama kita jaga kesihatan..:)

HeNRieTTa JoSe said...

Moga dijauhkan lah.....

Eca Dwinky Asha said...

darah tinggi kdg2 xmngira umur.so,faktor pemakanan tu penting kan?.hehe

mawar berduri said...

kalau yang sejarah keluarga tu yang bahaya jugak tu...

Tabung Ayam