MR NUFF

kemusykilan saya tentang asb

salam...

ermmm buat pengetahuan kawan2 saya dah terminated loan asb saya dengan cimb... saya buat loan sejak 2008.. sebelum masuk hospital saya dah stop..n duit yang dapat tak sampai pun 4k.. ada dalam 3+++ tue pun dia amik ckit.. ermm interest loan yang tinggi.. dia ikut blr masa kita buat loan..alhamdulillah lepas la saya buat beli ubat untuk dressing luka saya n makanan yang berkhasiat untuk sembuh luar dan dalam..

semuanya setelah saya baca artikel ni.. sebelum nie saya memang dah was-was.. coz ada yang kata halal ada yang kata haram...

bile saya sendiri rasa was-was baik saya tak teruskan ..



sedikit petikan dari artikel ustat zaharuddin

PINJAM DUIT DARI BANK UNTUK SERTAI ASB
Walaupun isu di atas masih diperdebatkan oleh mereka yang berkenaan, namun jika anda meminjam dari Bank Konvensional untuk tujuan menyertai pelaburan ASB, ia telah disepakati haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan semua mufti-mufti Malaysia. Ini kerana pinjaman wang dari bank konvensional tersebut adalah riba. Tatkala itu, isu ASB tidak perlu diambil kira lagi kerana asal cara dapat duit untuk melabur itu pun sudah haram.

untuk lebih info boleh terus ke 

 http://www.zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/224-perbincangan-hukum-pelaburan-asb--kemaskini.html

 saya sekarang masuk dalam tabung haji jer.. biar sikit2 lama2 jadi bukit.. keberkatan itu lebih baik..

apepun kita mesti tanya pada yang pakar dan arif tentang hukum hakam nie...  sebab jadi darah daging kan...

selamat minum petang...

salam ^_^

10 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Adyna.Apa kabar?Lama k.atie xsinggah kat sini.Rindunyaaaa nk bc n3 adyna...:D

HeNRieTTa JoSe said...

Mmg xbt pnjaman sebegitu...duet ptptn ngn duet keta pown xabis byr lg....

Sidratul Muntaha said...

yup..
masa memuoa simpn ingatlah duit koyan2..
last2 bila tak meyimpan dlm tu..
rezeki Allah bagi melimpah ruas..
sgt2 berharap jugak sistem riba time kita beli keta and motor tu dpt la dimansuhkan kat malaysia ni..
adei..

nuyui a.k.a miss YUI said...

ada gak dgr pasal isu ni..

.: iEyLa :. said...

yup..better masukkn ke tabung haji kan kak.. :)
moga ianya lebih berkat..

adyna said...

wasalam kak atie.. semua org bz beraya..umah maya pun tak sempat berkunjung hehehe

adyna said...

akak pun ada loan ptptn ngan kete jer..mana yg tak patut dah stop kan :)

adyna said...

setuju.. tak meluas lagi perbankan islam di Malaysia..

kalu tak amik yg riba rezeki memang akan lebih luas n berkat kan..tak semestinya rezeki wang ringgit..kesihatan kebahagian pun rezeki gak kan :)

adyna said...

setuju ;) ngan dik ieyla

♥ Cmª shIemª ♥ said...

btl tu..cma pun mnbung kt tbg haji..

Tabung Ayam