MR NUFF

spageti hailam with fresh prawn sg besar

salam Jumaat...

pagi yang penuh ceria saya tunjukkan menu yang simple guna bahan yang ada dalam peti ais jer.. ^_^

spageti nie adalah lebihan spageti yang tak abis dimakan..kuah spageti dah habis.. so en babah cakap buat la spageti hailam...




bahan-bahan :

sos tiram
sos cili
sos tomato
bawang putih diketuk
air
buah tomato
cili padi
garam..
udang ( fresh dari laut) sg besar dkt ngan laut ;)
telur

saya bagi resepi nie tak ikt sukatan coz semuanya berdasarkan banyak mana kite nak buat kuah ek..

cara masak:

tumis bawang putih sampai naik bau
masukkan udang goreng ckit 
masuk air
sos tiram
sos cili
sos tomato
dah mendidih
masukkan buah tomato dan
cili padi
biarkan sebentar
masukkan telur 
masukkan sedikit garam jika suka

dah siap..
resepi ringkas.. memang kalau on the spot nak masak boleh jer :)

selamat mencuba

10 comments:

Cik Puan said...

Simple..Nak try time Free2 nt :D

Unknown said...

Nampak sedap la ^_^ Nak cubalah nanti...

nuyui a.k.a miss YUI said...

wow..sedap2..

TS said...

mudah dan ringkas..
sedap tu pasti...hurmm..myum2..

nur anis said...

alamak..nampak sedap je ni..:)

Bazilah (^0^) said...

bazi lately nih mmg suke mkn mi hailam. Nk try lah nnti hehe

Anonymous said...

wei sedap nyer

☾SHiemaCMa786☾ said...

sedapnyeeee......lain dari yg lain..
nak ckit... :)

shar90 said...

sedapnyee... meleleh air liur... ahhaaa xD

Mommy_ima said...

Ringkas je..rajin yg penting. Pandai kak dyna olah spagetti jd perisa hailam. :)

Tabung Ayam